Eldning i öppna spisar

När du eldar,
tänk på följande:


1. Gnistskydd skall alltid användas så att eventuella gnistor inte kan hamna på golvet.
Med gnistskydd menas ett nät av metall placerat framför brasan. Detta minskar även risken för
inrykning. (Se bild nedan).

2. Rökgasspjället skall alltid vara fullt öppet vid eldning (kulan fullt intryckt) och stängt då
eldstaden inte används (kulan helt utdragen).

3. Ersättningsluft. Vid förbränningen åtgår en hel del syre, varför tilluftsventilen under
eldstadsbotten, (finns inte i alla spisar) öppnas, eller att man gläntar på ett fönster/balkongdörr
för att erfoderlig ersättningsluft skall tillgodoses. Om luften inte tas in, minskar draget i rökkanalen
med inrykning som följd. Tänk även på att spisfläkten skall vara stängd.

4. Till bränsle används ved eller briketter som är väl torkad och obehandlad. Målat eller behandlat
virke skall inte användas, ej heller avfall som kartonger och dyligt.

5. Upptändning. Börja småskaligt, värm rökkanalen med lite tidningspapper, arbeta sedan upp en
brasa efterhand. En för stor laddning ved kan medföra inrykning. Elda i cykler på högst 3 timmar,
låt sedan eldstaden vila minst lika länge. Lämna aldrig en tänd brasa obevakad under en längre tid.

Tänk också på att det skall alltid finnas en fungerande brandvarnare i samma rum där eldstaden är
placerad.

Elda och njut med ansvar.

Uppdaterat 2018-05-25